Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Το Μαγικό Βουνό


ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ


Του Zio


Με αφορμή την αγάπη μας για τη διαβίωση στο βουνό κάνουμε μια επίσκεψη κάπου στην Ελβετία. Σε ένα... σανατόριο. Το σανατόριο ενός οικονομικού συστήματος.


Θα σας κάνουμε να αναρωτηθείτε τι σχέση μπορεί να έχει ο Verdi κ ο Thomas Mann με τον κερδοσκόπο George Soros. Εδώ το συγκρότημα Blonde redhead τραγουδά για ένα “μαγικό βουνό”.
Blonde redhead magic mountain Τραγουδά για το ομώνυμο μυθιστόρημα του Thomas Mann ένα από τα μνημεία λογοτεχνίας που μας άφησε ο σύντομος 20ος αιώνας. Σε αυτό το μαγικό βουνό, λέει το συγκρότημα, τίποτα δεν αλλάζει κ τίποτα δεν μένει το ίδιο. Το μαγικό βουνό στο οποίο τοποθετεί τους ήρωες του ο Thomas Mann είναι το Davos της Ελβετίας. Κ στο μυθιστόρημά οι ήρωες του δεν άκουγαν φυσικά τους Blonde redhead. Συγκεντρώνονταν γύρω από ένα γραμμόφωνο του Tomas Edison κ άκουγαν αποσπάσματα από την Aida του Verdi.

Η ιστορία στο μυθιστόρημα του Thomas Mann εξελίσσεται σε ένα σανατόριο στο Davos. Ο νεαρός Joachim Zienzen μεταφέρεται εκεί ενώ όλοι πιστεύουν ότι έχει μια μικρή ίωση. Ο αρχίατρος διαπιστώνει ότι πάσχει απο φυματίωση. Αυτό που λέμε χτικιό.

Το Davos του Thomas Mann ήταν λοιπόν ένα σανατόριο. Κ όπως όλα δείχνουν παραμένει τέτοιο. Πριν μερικά 24ωρα μετέφεραν εκεί έναν ακόμη ετοιμοθάνατο ασθενή. Που ακούει στο όνομα χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τον μετέφεραν στα χέρια ορισμένοι φίλοι του. Όσοι τουλάχιστον δεν είχαν απολυθεί από τις δουλειές τους κ συνεπώς είχαν τα ναύλα αλλά κ το πρόσωπο για να ταξιδέψουν μέχρι αυτο το τόσο ακριβό χειμερινό θέρετρο. Κ εκεί τον παράδωσαν στο σημερινό αρχίατρο του Davos, κάποιον κύριο George Soros ο οποίος αφού εξέτασε τον ασθενή βγήκε να ενημερώσει τους φίλους κ τους λοιπούς συγγενείς.

“Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα κατέρρευσε συμπαρασύροντας κ την πραγματική οικονομία. Πρέπει λοιπόν να επιδιορθώσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Κρατιέται στη ζωή με μηχανική υποβοήθηση. Πρέπει να το επαναφέρουμε στην κανονική του λειτουργία. Κ αυτό ίσως σημαίνει κρατικό έλεγχο για την πλειοψηφία των μετοχών των τραπεζών”.

Κρατικός έλεγχος πριν από κάθε γεύμα, ήταν λοιπόν η συνταγή του... αρχιάτρου Soros. Τόσο βαριά κ επώδυνη θεραπεία σε νεοφιλελεύθερο ασθενή είχε να προταθεί από τη δεκαετία του '30, όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα είχε πέσει κατά λάθος από έναν ουρανοξύστη της wall street. Κ όταν σηκώθηκε θύμιζε περισσότερο τον Κουασιμόδο ! ...Περίγελος όλων των σοβαρών οικονομολόγων.

Δυο φορές το ίδιο λάθος σε λιγότερο από έναν αιώνα? Πολύ φοβάμαι ότι το πρόβλημά σας είναι δομικό, είπαν στον ασθενή. Η αλήθεια είναι ότι το οικονομικό σανατόριο του Davos ήταν συνηθισμένο να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά κ η βασική μέθοδος θεραπείας που ακολουθούσε ήταν συνήθως η ομοιοπαθητική.

Η πρώτη συνάντηση στο Davos πραγματοποιήθηκε το 1971. Η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν κ πάλι σε άθλια κατάσταση. Η κούρσα ανάπτυξης που είχε ξεκινήσει μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο είχε μόλις τερματιστεί. Ο βασιλιάς δολάριο κατέρρεε κ ένας πόλεμος ερχόταν να τον συμπαρασύρει στην άβυσσο. Το 1973 τα δελτία ειδήσεων της εποχής μεταδίδουν τα νεότερα από τον πόλεμο του Jom Kippur στη Μ. Ανατολή. Η πετρελαϊκή κρίση που θα ακολουθήσει κ η δομική αδυναμία της Αμερικανικής οικονομίας θα οδηγήσουν στην κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής. Το Bretton Woods είναι κλινικά νεκρό. Το forum του Davos θα αποτελέσει έκτοτε ένα πολύτιμο διαγνωστικό κέντρο σε κάθε ασθένεια του κυρίαρχου οικονομικού συστήματος. Πάντα όμως συγκεντρώνοντας σε αυτό το ορεινό θέρετρο ανθρώπους που είχαν κάτι καινούριο να πουν.

Αυτή τη φορά συγκεντρώθηκαν οι άνθρωποι που κατηγορούνται ότι οδήγησαν τον ασθενή στη σημερινή του κατάσταση. Ένας δημοσιογράφος του CNN δεν άντεξε κ το είπε ξεκάθαρα.

“ Στο Davos μαζεύτηκαν φέτος οι επίδοξοι δολοφόνοι της παγκόσμιας οικονομίας, οι τραπεζίτες κ οι επενδυτές που έδρασαν ανεξέλεγκτα όλα αυτά τα χρόνια. Πολύς κόσμος θα παρακολουθεί κ θα λέει τί δουλειά έχουν αυτοί οι αποτυχημένοι να συζητάνε για την έξοδο από την κρίση. Αυτοί μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση”.

Αυτοί οι αποτυχημένοι ! Το CNN χαρακτηρίζει έτσι τους ηγέτες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Τους γκουρού του νεοφιλελευθερισμού. Που τόσα χρόνια επέβαλαν την ελεύθερη αγορά κ καταστροφικές ιδιωτικοποιήσεις, το κόστος των οποίων μετράται πλέον σε ανθρώπινες ζωές. Μπορούμε να φανταστούμε αυτούς τους αποτυχημένους μέσα στα χιόνια του Davos να τραγουδούν εκείνο το κομμάτι του
Beck που λέει “μωρό μου, είμαι ένας loser γιατι δε με σκοτώνεις”; Φανταστείτε τους, χωρίς να σας μπαίνουν ιδέες...

Βλέπουμε λοιπόν το CNN να αποκαλεί αποτυχημένους τους ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας. Ίσως ο δημοσιογράφος να είχε στο μυαλό του ανθρώπους όπως ο Rib Chard Foeld της Lehman Brothers που χρεωκόπησε, ο John Theyn που πριν λίγες εβδομάδες απολύθηκε απο την Bank of America, ο Lloyd Blankfein της Goldman Sachs που επίσης χαροπαλεύει οικονομικά. Οι 3 αυτοί κύριοι ακύρωσαν το ταξίδι τους στο Davos. Όχι επειδή δεν είχαν για τα ναύλα αλλά επειδή φοβήθηκαν ότι ο πλανήτης θα τους αποδοκίμαζε. Κ τότε ποιοι πήγαν στο φετινό οικονομικό forum? Ο Klaus Schwab ο ιδρυτής του παγκόσμιου οικονομικού forum ανέλαβε να εξηγήσει ποιοι ήταν οι νέοι καλεσμένοι του.

“Ποτέ στο παρελθόν δε θέλαμε τόσο πολύ να έρθουν οι πολιτικοί στο Davos να συζητήσουν. Επίσης έχει αλλάξει το γενικότερο κλίμα. Θα είναι πολύ διαφορετικό”.

Φέτος λοιπόν την τιμητική τους είχαν οι πολιτικοί δηλαδή το κράτος. Αυτό που καλείται να πληρώσει τα σπασμένα κ να διασώσει όλους αυτούς που τις τελευταίες 10ετίες έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να το εξαφανίσουν από την οικονομική ζωή. Παρόντες ήταν επίσης οι εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων αγορών. Που μέχρι σήμερα απλώς λάμβαναν εντολές από τους τραπεζίτες κ τους κερδοσκόπους της δύσης.

Η Guler Sabanci πρόεδρος του πανίσχυρου Τουρκικού ομίλου τα εξηγεί καλύτερα.

“Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη δύση. Φυσικά είναι παγκόσμιο πρόβλημα κ απαιτεί παγκόσμια αντιμετώπιση. Μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο όλοι οι οικονομικοί θεσμοί στη δύση λειτουργούσαν χωρίς να εκπροσωπείται σε αυτούς η ανατολή. Οι οικονομικοί οργανισμοί που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση δε συμμερίζονταν τις απόψεις των αναπτυσσόμενων αγορών της ανατολής. Κ τώρα στο Davos προσπαθούμε να κοιτάξουμε τι θα γίνει μετά την κρίση”.

Πολιτικοί από την Ευρώπη κ τις αναπτυσσόμενες χώρες λοιπόν κατέκλυσαν το Davos. Υπήρχε όμως μια ηχηρή απουσία.

“Οι ΗΠΑ δεν είναι εδώ” σχολίασε ο απεσταλμένος του βρετανικού Guardian κ συνεχίζει, “οι super stars τις φετινής χρονιάς δεν είναι οι Αμερικάνοι. Είναι Κινέζοι κ Ρώσοι ”.

Ο Ρώσος τσάρος Vladimir Putin που άνοιξε τις συνομιλίες είχε έναν διαφορετικό αέρα φέτος. Κ όταν άνοιξε το στόμα του προκάλεσε ένα μικρό σεισμό.

“Η υπερβολική εξάρτηση από ένα μόνο αποθεματικό νόμισμα είναι επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία. Θα ήταν λοιπόν λογικό να προωθήσουμε ένα πακέτο ισχυρών νομισμάτων στο μέλλον. Πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος για το ομαλό κ αμετάκλητο πέρασμα σε αυτό το νέο μοντέλο”.

Αυτό που πραγματικά είπε ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας είναι ότι ο βασιλιάς δολάριο είναι πάλι γυμνός. Όσοι κρατούν αποθεματικά μόνο σε δολάρια κινδυνεύουν γιαυτό θα πρέπει να ενισχύσουν τα αποθεματικά τους κ με άλλα νομίσματα. Ο Putin ίσως να μην είχε το θράσος να μιλά έτσι για τον βασιλιά δολάριο εάν πριν από μερικούς μήνες ένας άλλος κύριος δεν είχε κάνει μια σχετική δήλωση. Ήταν ο Γερμανός υπουργός οικονομικών που σήμανε το τέλος της Αμερικανικής οικονομικής παντοκρατορίας.

“Δε μπορούμε να προβλέψουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τις κρίσεις” έλεγε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών “αλλά ένα είναι σίγουρο. Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον η υπερδύναμη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το παγκόσμιο σύστημα θα αποκτήσει περισσότερους πόλους ισχύος”.

Τί σημαίνει πραγματικά όμως για την Αμερική αυτή η πρόταση του Putin για αλλαγή των αποθεματικών νομισμάτων; Πρακτικά τα αποτελέσματα, εάν συμβεί αυτό, θα είναι τα ίδια με το αν άλλαζε το νόμισμα με το οποίο συναλλασσόμαστε το πετρέλαιο από δολάριο σε ευρώ. Γιατί για όσο διάστημα το δολάριο χρησιμοποιείτε για τις συναλλαγές πετρελαίου κ ως αποθεματικό άλλων χωρών, οι ΗΠΑ έχουν στα χέρια τους μια μηχανή που γεννά χρήματα. Μπορούν έτσι να επιβιώσουν ακόμη κ με το δυσθεώρητο εμπορικό χρέος που έχουν απέναντι στην Κίνα κ σε άλλες χώρες της ανατολής. Κ όπως διαπίστωσαν κ παλαιότερες αυτοκρατορίες, όταν χάνεις την οικονομική κυριαρχία χάνεις σταδιακά κ την γεωπολιτική. Κ όσο μπορούμε να δούμε στο χάρτη οι προηγούμενες αυτοκρατορίες που διαπίστωσαν κάτι τέτοιο, δεν υπάρχουν πια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου